Bayram sofrası keyif mi, kâbus mu? Uzmanından 10 altın tavsiye

Kırmızı Etin Sağlık İçin Önemi ve Doğru Pişirme Yöntemleri

Bayram sofralarının vazgeçilmezi olan kırmızı et, sağlıklı beslenme için önemli bir kaynak olsa da pişirme yöntemi sağlıklı olmayabilir. Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Yıldız Melek Aksoylu, eti kızartma veya kavurma gibi yüksek sıcaklıkta uzun süre pişirmek yerine haşlama, fırınlama veya ızgara gibi yöntemlerle pişirmenin daha sağlıklı olduğunu belirtiyor. Kızartma işlemi, etin içindeki yağın doymuş yağ oranını artırarak sindirimi zorlaştırabilir ve zararlı bileşikler oluşmasına yol açabilir. Etin yanında bol yeşillikli salata ve limonla tatlandırılmış sebzeler tüketmek de önemlidir.

‘Sindirim Sorunları İçin Önlem Alın’

Bayramda beslenme alışkanlıklarının değişmesi ve artan kalori alımı sindirim sistemi üzerinde stres yaratabilir. Dyt. Aksoylu, sindirim sürecini kolaylaştırmak için yavaş yemek yemeyi, lokmaları iyice çiğnemeyi, porsiyonları küçültmeyi ve öğünleri gün boyunca yayarak mideye yüklenmemeyi öneriyor. Ayrıca bayramın yoğunluğundan uzaklaşmak için küçük yürüyüşler yapmak sindirim sistemi için faydalı olabilir.

‘Tatlı ve Hamur İşlerinde Dengeli Tüketim Önemli’

Dyt. Aksoylu, tatlı tüketimi konusunda da uyarılarda bulunuyor. Kontrolsüz tatlı tüketimi sağlığa zarar verebilir. Şerbetli tatlılar yerine sütlü veya meyve içerikli tatlıları tercih etmek, kan şekerinin dengede kalmasına yardımcı olabilir ve kilo alımını engelleyebilir. Günde bir porsiyon tatlı tüketmek ve bu tatlıyı ana yemekten en az 2 saat sonra tüketmek sindirimi iyileştirebilir. Dengeli bir şekilde tatlı ve hamur işi tüketmek önemlidir.

Related Posts

Denize girmeden önce bir daha düşünün! Hayatınız risk altında

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Hasan Turhan, kalp hastalarına yaz sıcakları konusunda uyardı. Prof. Dr. Turhan, “Kalp hastalarının soğuk suya aniden girmeleri kalp krizi, ritim bozukluğu veya bayılma riskini artırabilir, bu yüzden soğuk suya ayak bileklerinden başlayarak yavaş yavaş girmeleri gerekir” dedi.

Sigara ve alkol kullanımında ‘kanser’ tehlikesi

Doç. Dr. Zeynep Gümrükçü, yoğun sigara ve alkol tüketiminin ağız kanserine davetiye çıkardığını belirterek, “Özellikle sigara kullanımında çok yaygın görülen alt dudak yaraları, 2 hafta veya çok daha uzun süre geçmeyen yaralar bizi korkutuyor. Bu dokulardan biyopsi alıyoruz. Ve maalesef kanser hücreleriyle karşılaşıyoruz” dedi.

Gebelikte yapılıyor, doğumdan sonra hayat kurtarıyor!

Gebelikte yapılan boğmaca aşısı, bebekleri doğumdan sonraki ilk aylarda karşılaşabilecekleri ciddi solunum yolu enfeksiyonlarına karşı koruyor. Aşı, artık rutin bağışıklama programında yer alıyor. Uzmanlar zamanlamaya dikkat çekti.

Hamilelikte Sigara İçilir Mi?

Hamilelikte sigara içilir mi? Hamilelikte sigara içmenin özellikle doğacak bebekte önemli sağlık sorunları yaratıyor. 

Bayramda tatlıdan vazgeçmeyin! Doğru tüketilire yağ yapmıyor, göbek eriten yürüyüş

Kurban Bayramı’nda akraba ziyaretleri, kalabalık sofralar ve tatlı ikramları kaçınılmaz hale geliyor. Ancak art arda tüketilen şerbetli tatlılar mide problemlerinden kan şekeri dalgalanmalarına kadar pek çok sağlık sorununu tetikleyebiliyor. Uzman Diyetisyen Ceren Turan, bayram tatlılarını keyifle yiyebilmek için porsiyon kontrolü, zamanlama ve doğru tercihler gibi birçok önemli detaya dikkat edilmesi gerektiğini vurguluyor.

Uzun süre oturmak beyninizi küçültüyor olabilir

ABD’de yapılan yeni bir araştırmaya göre, uzun süre oturmak yalnızca fiziksel sağlığı değil, beyin yapısını da olumsuz etkiliyor. Araştırmaya göre, günlük egzersiz yapılması bile bu etkiyi tamamen ortadan kaldıramıyor.