Herkes Süleyman Şah’ı konuşuyor: İslamcılar Vahdettin’i istiyor… Külliye’nin zor kararı

Suriye’de Sultan Vahdettin’in Mezarı Restore Ediliyor

Suriye’de devrilen Esad güçlerinin ardından Türkiye’nin gözü Suriye’ye çevrildi. Suriye’yi ayağa kaldırmak için yapılan peş peşe çalışmalara bir halka da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ekledi. 34. Osmanlı Padişahı Abdülhamid’in Suriye’deki mirası “Şam Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane”nin ihya edilmesi talimatı sonrası Erdoğan’dan bir hamle daha geldi. Osmanlı İmparatorluğu’nun 36. Padişahı Vahdettin’in Suriye’nin başkenti Şam’da bulunan mezarı da restore ediliyor.

Külliye’nin Zor Kararı

Süleyman Şah türbesinin eski yerine taşınması tartışmaları yaşanırken Türkiye’nin Suriye’ye desteğini göstermek için Sultan Vahdettin’in mezarının bulunduğu külliyeyi restore edilmesi kararı verildi. Karar üzerine Vahdettin’in mezarının da Türkiye’ye getirilmesi talepleri Ankara kulislerinde konuşulmaya başlandı. AKP’ye yakın bazı İslami çevrelerin mezarın getirilmesi için kampanya hazırlığında olduğu öğrenildi. Külliye’nin konu ile ilgili nasıl bir adım atacağı ise henüz bilinmiyor.

Mezarlar Taşınmalı Çağrısı

Osmanlı Padişahı 2. Abdülhamid’in 4. kuşak torunu Kayıhan Osmanoğlu, geçen günlerde yaptığı açıklamada, hem Sultan Vahdettin’in hem de 2. Abdülhamid’in en büyük oğlu Selim Efendi’nin mezarlarının Türkiye’ye getirilmesi gerektiğini söyledi. Osmanoğlu, “Bu, bir asırlık hasretin sona ermesi için atılacak önemli bir adımdır,” ifadelerini kullandı.

Mimar Sinan’ın Eseri

Vahdettin’in mezarı, diğer 30 aile üyesiyle beraber Şam’daki Süleymaniye Külliyesi’nde bulunuyor. Külliyeyi, Osmanlı’da, 1490-1588 yıllarında yaşayan Mimar Sinan inşa etti.

Vahdettin’in Ölümü

İtalya’nın San Remo kasabasında 16 Mayıs 1926’da hayatını kaybeden son Osmanlı Padişahı’nın cenazesi Türkiye tarafından kabul edilmeyince Şam’daki külliyede toprağa verildi.

İngiliz Zırhlısıyla Kaçış

Kurtuluş Savaşı’nın kazanılması üzerine Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) 1 Kasım 1922’de saltanatın kaldırdı. Son padişah Vahdettin saltanatın kaldırılması sonrası 17 Kasım 1922 günü sabahı oğlu Mehmet Ertuğrul ve harem mensuplarıyla beraber Dolmabahçe Sarayı’ndan küçük bir kayığa bindi ve Boğaziçi’nde demirleyen HMS Malaya adlı İngiliz zırhlısıyla Malta’ya gitti.

Hazar Şahsuvar

Related Posts

Bakanlıktan yeni binalar için 15 yıl kararı: Ağır cezalar geliyor

Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, yeni yapılan bir bina 15 yıl içerisinde yıkılırsa ya da inşaatına 3 ay içerisinde başlanmazsa denetçilere ağır yaptırımlar uygulanacak.

Tartıştığı taksiciyi yumrukladı!

Ankara’da trafikte çıkan tartışmada otomobil sürücüsü, taksi şoförüne yumrukla saldırdı. O anlar cep telefonu kamerasıyla kaydedildi.

Ferdi Zeyrek’in ölümüne ilişkin soruşturmada yeni gelişme

Manisa Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ferdi Zeyrek’in ölümüne ilişkin yürütülen soruşturmada gözaltına alınan iki şüpheli adliyeye sevk edildi.

Mattia Ahmet Minguzzi’nin ailesine yönelik tehdit davasında yeni gelişme

Kadıköy’de bıçaklanarak hayatını kaybeden 15 yaşındaki Mattia Ahmet Minguzzi’nin ölümüne ilişkin yargılamada mahkeme, tutuklu sanıklar Barış Ayata ve Çınar Diril’in tutukluluk hallerinin devamına karar vererek eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı erteledi.

Sapanca Gölü’ne düşen uçağın enkazı yıllar sonra görüntülendi

Sapanca Gölü’ne 1972 yılında düşen foto keşif uçağı enkazının 53 yıl sonraki hali gazeteci ve su altı fotoğrafçısı Hasan Coşkun tarafından kayıt altına alındı.

AKP’li belediye 1,5 yıl bekletti sonunda reddetti! Bülent Ecevit ismi için gerekli ortam bulunamamış!

Bir dönem Türkiye siyasetine damga vuran “kara oğlan” lakaplı eski başbakanlardan Bülent Ecevit’in isminin Kayseri’de uygun bir caddeye verilmesi teklifi AKP’li Kayseri Büyükşehir Belediye Meclisi’nde reddedildi. Ecevit’in isminin Kayseri’de bir caddeye verilme teklifini CHP’li Kayseri Büyükşehir Belediye Meclis Üyeleri 1,5 yıl önce verilmişti.