Bayramda tatlıdan vazgeçmeyin! Doğru tüketilire yağ yapmıyor, göbek eriten yürüyüş

Doğru Tatlı Tüketimi İle Sağlıklı Kalın

Uzman Diyetisyen Ceren Turan, tatlı tüketiminin tamamen kesilmemesi gerektiğini vurgulayarak, “Sağlıklı bireylerde günlük kalorinin yüzde 10’undan azı ilave şekerden gelmeli. Bu da bayramda günde 1 küçük kase sütlü tatlı veya 1 dilim şerbetli tatlı ile sınırlandırılmalı” diyor. Porsiyon kontrolünün önemine dikkat çeken Turan, “4 dilim baklava ile 1 dilim aynı şey değil, porsiyon kontrolü her şeydir” ifadelerini kullanıyor.

Tatlıyı Günün Erken Saatlerinde Tüketin

Araştırmalar, tatlıların öğle yemeğinden sonra tüketildiğinde vücudun şekeri daha iyi tolere ettiğini gösteriyor. Uzman Diyetisyen Ceren Turan, “Gece saatlerinde metabolizma yavaşlar, tatlı yemek bu saatlerde yağ depolanmasını artırabilir. Tatlıyı gün içinde, özellikle öğle sonrası küçük bir atıştırmalık şeklinde tüketmek en sağlıklısıdır” diyor. Tatlı sonrası sindirim rahatsızlıklarını azaltmak için, kısa bir yürüyüş öneriyor.

Tatlıyla Birlikte Çay-Kahve Tüketiminde Dikkatli Olun

Bayram ikramlarının ardından çay ve kahve tüketiminin mide hassasiyeti ve demir emilimi açısından önemli olduğunu belirten Diyetisyen Turan, çay veya kahvenin tatlı ile birlikte tüketilebileceğini ancak demir emilimini engelleyebileceğini söylüyor. Özellikle diyabet hastalarının tatlı tüketiminde dikkatli olmaları gerektiğini vurguluyor.

Protein ve Şeker Dengesi Önemli

Uzman Diyetisyen Ceren Turan, protein ve şekerin birlikte sindirilmesinin zor olabileceğini belirterek, “Etli yemeklerin ardından hemen şerbetli tatlı yemek mideyi zorlar. Tatlıyı ana yemekten sonra ara öğün olarak tüketmek ya da ayrı bir zaman diliminde yemek daha doğrudur” diyor.

Tatlıyı Dengelemek İçin Öneriler

Uzman Diyetisyen Ceren Turan, tatlı tüketildiğinde yanında protein veya lifli besinler alınmasının önemli olduğunu belirterek, “Bu denge, kan şekerinin ani yükselmesini önler. Ayrıca tatlıyı planlayarak yemek, öğünlerdeki diğer karbonhidratları azaltmak gibi stratejiler çok işe yarar” diyor. Turan, sağlıklı bir sindirim sistemi için su tüketimi, probiyotik gıdalar ve doğal besinlerin önemini vurguluyor.

Tatlıyı Dengelemek İçin Hareket Edin

Tatlı tüketiminin ardından yapılacak kısa bir yürüyüşün, şekerin emilimini hızlandırabileceğini belirten Diyetisyen Turan, “Tatlı krizlerinin zararını azaltmak için harekete geçmek önemlidir. Ne zaman, ne kadar ve nasıl tüketileceğini bilerek sağlıklı bir denge kurabilirsiniz. Bu bayram tatlı keyfiniz sağlığınızı gölgelemesin!” diyor.

Related Posts

18 bin sağlık personeli ataması yapılacak: Bakan Memişoğlu tarih verdi

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, bakanlığına yapılacak sağlık personeli atamalarına ilişkin, “Ekim ayında 18 bin atama için ilanımız olacak ve alım yapacağız.” dedi.

Buz da besin zehirlenmesi olur mu ?

Buz da besin zehirlenmesi olur mu ?  Yaz aylarında soğuk içecek tüketiminin arttığını belirten uzmanlar, içeceklere konulan buzların besin zehirlenmesine neden olabileceğini söylüyor.

Sabit kur ilaç krizini derinleştiriyor; psikiyatri tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar piyasada bulunamıyor

Sabit kur ilaç krizini derinleştiriyor; psikiyatri tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar piyasada bulunamıyor

Denize girmeden önce bir daha düşünün! Hayatınız risk altında

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Hasan Turhan, kalp hastalarına yaz sıcakları konusunda uyardı. Prof. Dr. Turhan, “Kalp hastalarının soğuk suya aniden girmeleri kalp krizi, ritim bozukluğu veya bayılma riskini artırabilir, bu yüzden soğuk suya ayak bileklerinden başlayarak yavaş yavaş girmeleri gerekir” dedi.

Sigara ve alkol kullanımında ‘kanser’ tehlikesi

Doç. Dr. Zeynep Gümrükçü, yoğun sigara ve alkol tüketiminin ağız kanserine davetiye çıkardığını belirterek, “Özellikle sigara kullanımında çok yaygın görülen alt dudak yaraları, 2 hafta veya çok daha uzun süre geçmeyen yaralar bizi korkutuyor. Bu dokulardan biyopsi alıyoruz. Ve maalesef kanser hücreleriyle karşılaşıyoruz” dedi.

Gebelikte yapılıyor, doğumdan sonra hayat kurtarıyor!

Gebelikte yapılan boğmaca aşısı, bebekleri doğumdan sonraki ilk aylarda karşılaşabilecekleri ciddi solunum yolu enfeksiyonlarına karşı koruyor. Aşı, artık rutin bağışıklama programında yer alıyor. Uzmanlar zamanlamaya dikkat çekti.