ABD’de Yaşanan TikTok Yasaklama Süreci
ABD’de federal mahkeme, Çinli sosyal medya devi TikTok’un, ABD’li kullanıcıların verilerini topladığı gerekçesiyle yasaklanmasına ilişkin martta çıkarılan yasanın önünü açtı. Columbia Bölgesi Temyiz Mahkemesi, TikTok’un yasa karşı açtığı davada kararını verdi.
Mahkeme heyeti, TikTok’un Çinli ana şirketinin popüler sosyal medya uygulamasının satılmasını veya yasaklanarak erişime kapatılmasını gerektiren yasadan yana oy kullandı. TikTok’un, yasaklamanın Amerikan Anayasası’nın 1. Maddesi’ndeki ifade özgürlüğüne ve ABD’nin “açık internet” politikasına aykırı olduğu iddiasına karşı çıkarak, yasaklama kararını destekledi.
Yasanın yürürlüğe gireceği 19 Ocak 2025’e kadar TikTok’un elden çıkarılması gerektiği belirtildi. Aksi takdirde ABD’de kullanılamayacağına işaret edilen kararda, satış sürecinde gelişmelere bağlı olarak Başkan Joe Biden’ın yasaklamaya karşı 90 günlük bir uzatma verebileceğine de değinildi.
ABD’de TikTok Tartışması
Geçen yıl ABD yönetimi, TikTok’u Amerikalı kullanıcı bilgilerini Çin yönetiminin erişimine açık hale getirmekle suçlayarak ya ABD’li bir firmaya satılmasını ya da yasaklanmasını öngören adım atmıştı. Mart ayında Kongre’den geçen yasa tasarısı Başkan Biden tarafından imzalanmıştı.
Biden yönetimi, TikTok’a, 19 Ocak 2025’e kadar Çinli ByteDance ile ilişkisini sona erdirmesi için süre vermişti. 170 milyon kullanıcısı bulunan TikTok firması, yasanın Amerikan Anayasası’nın 1. Maddesi’ndeki ifade özgürlüğüne ve ABD’nin “açık internet” politikasına aykırı olduğunu savunarak, iptali için temyiz mahkemesine başvurmuştu.
TikTok, sürenin çok kısa olduğunu ve ByteDance ile ilişkisinin teknik açıdan sonlandırılmasının mümkün olmadığını belirterek ABD yönetiminin kararına karşı çıktı. Biden’ın satış sürecine girmesi durumunda TikTok’un yasaklanmasını 90 gün daha erteleme yetkisi bulunmaktadır.