Gebelikte yapılıyor, doğumdan sonra hayat kurtarıyor!

Boğmaca Nedir?

Boğmaca, tıbbi adıyla pertussis, solunum yollarını etkileyen son derece bulaşıcı bir bakteriyel hastalıktır. Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Manolya Kara’nın belirttiğine göre dünya genelinde yıllık 20-40 milyon civarı boğmaca vakası görülmektedir. Her yıl, çoğunluğu çocuk olan yaklaşık 300.000 kişi bu hastalık nedeniyle hayatını kaybetmektedir.

Yenidoğanlarda Boğmaca

Boğmacanın en büyük riski bağışıklık sistemi gelişmemiş ve aşı takvimi tamamlanmamış yeni doğanlarda görülmektedir. Bu durumda hastalık, nefes durmasına, beyin içi kanamaya, nöbetlere ve hatta yaşam kaybına neden olabilir.

Belirtiler ve Seyri

Boğmaca üç evrede ilerlemektedir. Hastalığın başlangıç evresinde genellikle soğuk algınlığı ile karıştırılabilecek belirtiler görülür. Hastalığın ikinci evresinde ise özellikle çocuklarda şiddetli öksürük nöbetleri ve derin nefes alma gibi belirtiler ortaya çıkar.

Boğmaca bebeklerde ciddi seyir gösterir ve kontrol altına alınamayan öksürük nöbetlerine yol açabilir. Bu durum solunum güçlüğüne, kusmaya, hatta kaburga kırıklarına neden olabilir.

Toplum Sağlığı İçin Risk

Boğmaca öksürük ve hapşırık yoluyla kolayca yayılır ve toplum sağlığı için risk oluşturabilir. Bu nedenle aşılanmamış kişiler hastalığın yayılmasına katkıda bulunabilir. Boğmaca, aşılanabilir bir hastalıktır ancak aşılama oranları düştüğünde salgınlar görülebilir.

Annenin Aşılması Önemli

Boğmaca aşısının gebeliğin 18 ile 36. haftaları arasında yapılması önerilir. Bu sayede anne adaylarından bebeğe antikor geçişi sağlanarak bebeğin doğumdan sonraki ilk aylarda korunması sağlanabilir. Aşı, inaktif bir şekilde uygulandığı için gebelikte güvenle yapılabilir. Anne adaylarının aşılarını geciktirmemeleri ve bu konuda bilinçli olmaları önemlidir.

Related Posts

18 bin sağlık personeli ataması yapılacak: Bakan Memişoğlu tarih verdi

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, bakanlığına yapılacak sağlık personeli atamalarına ilişkin, “Ekim ayında 18 bin atama için ilanımız olacak ve alım yapacağız.” dedi.

Buz da besin zehirlenmesi olur mu ?

Buz da besin zehirlenmesi olur mu ?  Yaz aylarında soğuk içecek tüketiminin arttığını belirten uzmanlar, içeceklere konulan buzların besin zehirlenmesine neden olabileceğini söylüyor.

Sabit kur ilaç krizini derinleştiriyor; psikiyatri tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar piyasada bulunamıyor

Sabit kur ilaç krizini derinleştiriyor; psikiyatri tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar piyasada bulunamıyor

Denize girmeden önce bir daha düşünün! Hayatınız risk altında

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Hasan Turhan, kalp hastalarına yaz sıcakları konusunda uyardı. Prof. Dr. Turhan, “Kalp hastalarının soğuk suya aniden girmeleri kalp krizi, ritim bozukluğu veya bayılma riskini artırabilir, bu yüzden soğuk suya ayak bileklerinden başlayarak yavaş yavaş girmeleri gerekir” dedi.

Sigara ve alkol kullanımında ‘kanser’ tehlikesi

Doç. Dr. Zeynep Gümrükçü, yoğun sigara ve alkol tüketiminin ağız kanserine davetiye çıkardığını belirterek, “Özellikle sigara kullanımında çok yaygın görülen alt dudak yaraları, 2 hafta veya çok daha uzun süre geçmeyen yaralar bizi korkutuyor. Bu dokulardan biyopsi alıyoruz. Ve maalesef kanser hücreleriyle karşılaşıyoruz” dedi.

Hamilelikte Sigara İçilir Mi?

Hamilelikte sigara içilir mi? Hamilelikte sigara içmenin özellikle doğacak bebekte önemli sağlık sorunları yaratıyor.