Gözde Apartmanı davasında müteahhit Kılıç’tan mağdurlara: Deprem anında binanın 30 saniyede yıkıldığını nasıl hesap ediyorlar?

Gözde Apartmanı Davası: Deprem Mağdurları Tanıklık Yaptı

Gaziantep’te, 6 Şubat depremlerinde yıkılan ve 25 kişinin hayatını kaybettiği Gözde Apartmanı davasının duruşmasında, mağdurlar binanın 30 saniyede yıkıldığını belirtti. Sanık müteahhit Seyfettin Kılıç, “Deprem anında binanın 30 saniyede yıkıldığını nasıl hesap ediyorlar” diye sordu. Mahkeme heyeti, İslahiye Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan kamu görevlileri hakkında yürütülen soruşturmanın sonucunu beklemeye karar vererek duruşmayı 7 Şubat 2025 tarihine erteledi.

Gaziantep’in İslahiye ilçesi Hacı Ali Öztürk Mahallesi’nde bulunan Gözde Apartmanı, 6 Şubat depremlerinde yerle bir oldu. Binada yaşayan 25 kişi hayatını kaybetti. İslahiye Cumhuriyet Başsavcılığı, Seyfettin Kılıç, Ali Şahin, Devrim Yıldırım, İbrahim Çöçeli ve Kamil Çöçel hakkında “bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçundan dava açtı.

Bugün İslahiye Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada, depremde yakınlarını kaybeden aileler ve taraf avukatları ile tutuklu sanık müteahhit Seyfettin Kılıç SEGBİS aracılığıyla duruşmaya katıldı. Diğer sanıklar ise duruşmaya gelmedi.

Müteahhit Kılıç: “Binanın 30 Saniyede Yıkıldığına İnanamıyorum”

Mağdur Mehmet Köse, apartmanın ilk depremde 30 saniye içinde yıkıldığını ve yaralandığını belirterek, sanıklardan şikayetçi olduğunu ifade etti. Diğer mağdur Kerem Köse ise enkaz altında 17-18 saat kaldığını ve iki bacağının ampute edildiğini belirtti. Köse, “Bina deniz kumunda inşa edilmiş olmasına rağmen 30 saniyede yıkıldı. Şikayetçiyim” dedi.

Sanık müteahhit Seyfettin Kılıç, “Deniz kumu kullanılmadı, Aksu deresinde çakıl kumu kullanıldı. Binanın 30 saniyede yıkıldığını anlamıyorum” diyerek savunma yaptı.

Tanık olarak dinlenen M.U.K. ise binanın 2007’den beri ailecek yaşadığını ve deprem anında 30-40 saniye içinde yıkıldığını belirtti. Tanık, “Bina deniz kumuyla inşa edilmiştir. Buna dair belgeler mevcuttur” dedi.

Sanık müteahhit Kılıç, “Deniz kumu kullanıldığını ispatlayın” talebinde bulundu. Müşteki Mehmet Köse ise, “Deprem sonrasında KTÜ’den gelen ekip numuneler alarak deniz kumu olduğunu tespit etti” şeklinde cevap verdi.

“Sanık Kılıç ve Şahin Tutuklanmalı”

Mağdur avukatı Naim Feyzullah Eminoğlu, dosya için bilirkişi heyeti belirlenmesini ve dosyanın bilirkişiye tevdi edilmesini isteyerek duruşmada şunları söyledi:

“Kamu görevlileri hakkında İslahiye Cumhuriyet Başsavcılığı’nda devam eden soruşturmanın sonucunun beklendiğini, sanıkların vareste kararlarının kaldırılmasını ve duruşmaya katılmalarının zorunlu hale getirilmesini, sanık Seyfettin Kılıç ve Ali Şahin hakkında bilirkişi raporu hazırlanana kadar, delillerin hala toplandığını, sanıkların birden fazla deprem dosyasında sanık olmasının kaçma şüphesine işaret ettiğini ve toplanan delillerin kuvvetli suç şüphesi doğurması nedeniyle tedbiren tutuklanmalarını talep ediyoruz.”

Sanık müteahhit Kılıç, ruhsatın 22 Eylül 2000’de alındığını belirterek, “Ruhsat dosyasını diğer sanık Ali Şahin hazırladı. Alınan statik hesap raporu bu binaya ait değil gibi görünüyor. KTÜ raporunda 30 Mayıs 1993 tarihli statik hesap raporu yer almaktadır. Statik hesap proje raporunun karşılaştırılmasını talep ediyorum” dedi.

Duruşma 7 Şubat’ta Ertelendi

Mahkeme heyeti, dosyanın bilirkişiye gönderilmesi talebini reddetti. Heyet, kamu görevlileri hakkında sürmekte olan soruşturmanın sonucunun beklenmesine karar vererek duruşmayı 7 Şubat 2025 tarihine erteledi. (ANKA)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir